Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα μπορεί να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό.«Τόσος είναι ο μίνιμουμ χρόνος που χρειάζεται, εφόσον υπάρξουν τα προαπαιτούμενα», σύμφωνα με τη διευθύντριά του, Κατερίνα Κοσκινά.
Τι σημαίνει προαπαιτούμενα; Οριστική παραλαβή του κτιρίου: Εως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η προσωρινή παραλαβή. Η οριστική παραλαβή θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τον Φεβρουάριο του 2016. Εσωτερικός κανονισμός: Εχει υπογραφεί ήδη από το υπουργείο Πολιτισμού και Εσωτερικών και εκκρεμεί η υπογραφή του υπουργείου Οικονομικών. Εχει γίνει ήδη η προεργασία για να μπορούν να γίνουν οι προσλήψεις του προσωπικού.
«Χρειάζονται 88 με 90 άτομα. Θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε με 45-50», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κοσκινά. Επίσης έχει δρομολογηθεί μέσω ΑΣΕΠ η πρόσληψη άλλων 10 ατόμων. Και έγκριση των μελετών (μουσειολογικής και μουσειογραφικής): Οι μελέτες, αν και «είναι έτοιμες», παραπέμφθηκαν από το τελευταίο Συμβούλιο Μουσείων για την επόμενη χρονιά. «Δεν μπορώ να αξιολογήσω το γιατί», σχολιάζει η Κ. Κοσκινά.
Αλλά και για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος η λέξη-κλειδί είναι τα «προαπαιτούμενα». Πρόσφατα ακυρώθηκε -για το 2015- η δωρεά 3 εκατομμυρίων ευρώ του ΙΣΝ προς το μουσείο και λόγω της καθυστέρησης της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης. «Θα ξανακάνουμε αίτηση στο ΙΣΝ, εφόσον υπάρχουν τα προαπαιτούμενα», εξηγούσε, χθες, η διευθύντρια στη «γιορτή» που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο ισόγειο του Μουσείου.
Το νέο αίτημα στο ΙΣΝ, σύμφωνα με το ehnos.gr, θα λαμβάνει υπόψη «τα νέα δεδομένα, τις νέες ανάγκες του μουσείου». Ο στόχος για το ΕΜΣΤ είναι ένα μουσείο που θα συνδιαλέγεται με το σήμερα, που θα λειτουργεί «μέσα στο πνεύμα της εποχής, που θα λαμβάνει υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση της χώρας και της κοινωνίας, τις ελευθερίες του ατόμου». Θα είναι ένα μουσείο που θα «μιλήσει για τον αποκλεισμό, και την απομόνωση και τα όρια, και τα σύνορα».
Οσον αφορά στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του μουσείου, υπάρχουν ήδη τέσσερις προτάσεις «για περιοδικές εκθέσεις σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα». Σύμφωνα με τη μουσειολογική μελέτη, οι περιοδικές εκθέσεις θα φιλοξενούνται στο ισόγειο και το υπόγειο (εκεί θα υπάρχει και ο χώρος αποθήκευσης), ενώ στους τρεις ορόφους θα εκτίθεται η μόνιμη συλλογή. ο ΕΜΣΤ είναι σαν «μια πολύφερνη νύφη που δεν θα την παντρευτεί κανείς», σύμφωνα με τον Β. Στυλιανίδη από το αρχιτεκτονικό γραφείο 3SK, βασικό συμμετέχοντα στη μελετητική αρχιτεκτονική ομάδα του ΕΜΣΤ.
«Μέσα στο αντιφατικό πλαίσιο των ελληνικών νόμων, το ΕΜΣΤ κινδυνεύει να γίνει ένα νέο Ολυμπιακό έργο» τονίζει, για να καταλήξει ότι αισθάνεται «πολύ δυσαρεστημένος ως Ελληνας πολίτης που δεν ανοίγει το μουσείο».
|